SAUJS Türkiye'de ve hatta dünya genelinde, mühendislik ve temel bilimler alanındaki tüm disiplinlerin bilimsel gelişimlerine katkı sağlayacak bilimsel çalışmaların artırılmasını, yaygınlaştırılmasını ve farklı disiplinlerden oluşan bu akademik çalışmaları kamuoyu ile paylaşmayı hedeflemektedir.
SAUJS nin kapsadığı araştırma konuları veya alanları aşağıda listelenmektedir (Konular sadece bunlarla sınırlı olmamakla birlikte genel olarak bunlardan ibarettir) :
Computer Engineering,
Cyber Security,
Electrical-Electronics Engineering,
Biomedical Engineering,
Information Systems,
Mechanical and Energy,
Mechanical Design,
Mechatronics Engineering,
Automotive,
Fire & Disaster Management,
Industrial Engineering,
Quality Management,
Civil Engineering,
Geophysical Engineering,
Environmental Engineering,
Architecture,
Metallurgical and Materials Engineering,
Physics,
Chemistry,
Mathematics,
Biology,
Genetic Engineering,
Nanoscience and Nanotechnology,
Agricultural Engineering,
Food Engineering,
Industry 4.0
Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi için bir kullanıcı adınız ve parolanız var mı? Var ise, oturum açınız.
Kullanıcı adı ve parolaya ihtiyacınız var mı? Kayıt olmak için buraya tıklayınız.
Materyalleri çevrimiçi olarak göndermek ve mevcut gönderimlerin durumunu kontrol etmek için kayıt ve oturum açma gereklidir.
Makale sunmadan önce, lütfen Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisinin AMAÇ ve KAPSAMI, YAZARLARA ÖNEMLİ NOTLAR, ETİK İLKELER ve YAYIN POLİTİKASI sekmelerini okuyunuz. Ayrıca, makale dosyanızda aşağıda yer alan tüm kriterlerin sağlandığından emin olunuz.
Lütfen önce yazım kurallarını okuyunuz. Tipik bir makale tarzında sunulan aşağıdaki yazar kılavuzumuzda daha fazla ayrıntı bulabilir ve bir makalenin nasıl biçimlendirileceğine dair önerilerde bulunabilirsiniz.
Örnek Makale Dosyası için tıklayınız.
GİRİŞ
Bu belge, “Sakarya University Journal of Science (SAUJS)” için kullanılan önceki stil kılavuzlarından uyarlanmıştır. Lütfen makalelerinizi bu stil kılavuzunu kullanarak yazınız.
GENEL GEREKSİNİMLER
Bu dergi için makaleler; kaynaklar, ekler, şekiller ve tablolar dahil olmak üzere 20 sayfadan uzun olmamalıdır. Tablolar ve şekiller, kaynak gösterildikleri yere yakın bir şekilde doğrudan makaleye eklenmelidir. Hem tablolar hem de şekiller 1'den n'ye kadar sırayla numaralandırılmalıdır. Makaledeki her bölüm için numaralandırmaya yeniden başlamayınız. Makale Microsoft Word ile yazılmalıdır. Makaleleri kısa tutmanın genellikle makaleyi geliştirdiğini ve mantığı daha sıkı hale getirdiğini gözlemledik, bu nedenle oldukça katı bir sayfa sınırını koruyoruz. Yazarların talimatlarımızı dikkatlice takip etmeleri önemlidir. Bu görevde size yardımcı olmak için, bu belgeyi önerilen biçimde yazdık ve yukarıdaki Word sürümü gömülü stilleri içerir.
SAYFA LİMİTİ
Tam metin 20 sayfayı geçmemelidir. 300 kelimeye kadar bir özet içermelidir. 20 sayfa, tüm tabloları, şekilleri ve referansları içermelidir.
KENAR BOŞLUKLARI
Başlık ve Özeti içeren ilk sayfada üstten 5 cm, alttan, soldan ve sağdan 2,5 cm olmalıdır. Diğer sayfalar için sol ve sağ kenar boşlukları 1,5 cm ve diğerleri 2,5 cm olmalıdır ve metin tam olarak iki yana yaslanmalıdır. Bu kılavuz, tüm bu gereksinimler için örnek bir dosyadır. Daha eşit sözcük aralığı elde etmek için sözcükleri tirelemeniz önerilir.
Lütfen makalenize üstbilgi veya altbilgi koymayınız.
Makalenin Başlığı
Ayrı bir başlık sayfası kullanmayın. Makale başlığı için, her kelimenin sadece ilk harfi büyük ve ortalanmış şekilde 14 punto Times New Roman kalın yazı tipi kullanın.
Özet ve Anahtar Kelimeler
Özette konunun niteliğini belirtmek ve makalenin bulgularını kısaca özetlemek için 300 kelimeden fazla kullanmayınız Sonraki hücreye "Anahtar Kelimeler:" ve ardından en fazla beş anahtar kelime koyunuz. Anahtar kelimeler Türkiye Bilim Terimleri (http://www.bilimterimleri.com)’nden seçilmelidir.
Dipnotlar, Şekiller ve Tablolar
Dipnotlar
Dipnotlar genellikle tavsiye edilmez, ancak gerektiğinde kullanılabilir. Art arda numaralandırılmalı ve göründükleri sayfanın altına yerleştirilmeli, metnin gövdesinden bir inç uzunluğunda (veya 10 boşluk) bir satırla ayrılmış olmalıdır. Aynı sayfadaki iki dipnot bir satır aralığı ile ayrılmalıdır. Sayfanın altındaki kenar boşluğu gereksinimlerine uyduğunuzdan emin olunuz. Dipnotlar denklemlere eklenmemelidir.
Şekiller ve Tablolar
Alıntılar
Bir alıntı iki veya daha fazla cümle ve dört veya daha fazla satır içeriyorsa, metnin gövdesinden 1.5 inçlik sol ve sağ kenar boşlukları ile ayrılmalıdır.
Formüller
Tüm formüller ayrı satırlara yerleştirilmeli, hizalanmalı ve ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Tüm sembollerin yeterince tanımlandığından emin olun. Tanımlama numaraları formülün sağ tarafına yazılmalıdır.
Fon/ Finansman Bilgileri
Lütfen finansman ve bağış veren organlarınız tarafından istenen tüm ayrıntıları FUNDING başlığı altında aşağıdaki gibi sağlayınız:
This study is supported by Sakarya University Scientific Research Projects Coordination Unit. Project Number: 2016-01-02-001.
Eğer destek alınmadı ise, bu başlık altında "Yazar(lar) , bu çalışmanın araştırması, yazarlığı veya yayınlanması ile ilgili herhangi bir finansal destek almamıştır." ifadesi yazılmalıdır. (The author has no received any financial support for the research, authorship or publication of this study.)
Çıkar Çatışması Bildirimi
Yazarlar, finansal ilişkiler, kişisel ilişkiler veya rekabet, akademik rekabet veya ideolojilerdeki veya inançlardaki farklılıklardan kaynaklanabilecek olan çıkar çatışmalarını kapak mektubunda belirtmelidirler. Bu çatışmalar, kişisel, ticari, politik, akademik veya finansal olabilirler. Yazar olarak, eğer böyle bir durum varsa, bir bildirimde bulunmanız gerekir. Örneğin,
"Çıkar çatışması politikası ve bir araştırmacı olarak etik zorunluluğum uyarınca, ekteki belgede bildirilen araştırmadan ……… [firması, kurumu, kişisinin] etkilenebileceğini bildiriyorum. Bu çıkar çatışması durumunu dergiye tamamen açıkladım ve olası çatışmaları yönetmek için onaylanmış bir planım bulunmaktadır." gibi.
Yazarların Katkısı
Bu başlık altında, "Yazarlar çalışmaya eşit oranda katkı sağlamıştır" veya "1. yazar %60 oranında, 2. yazar %40 oranında katkı sağlamıştır." gibi ifadelere yer verilmelidir.
Etik Kurul Onayı Bildirimi
Çalışma, etik kurul izni gerektiriyorsa, bu başlık altında iznin alındığı kurul adı, tarih, ve sayı no belirtilmelidir. Ayrıca izinle ilgili bilgilere YÖNTEM bölümünde de yer verilmelidir. Alınan iznin bir kopyası, makale sunum aşamasında ETİK KURUL ONAYI BELGESİ olarak yüklenmelidir.
Çalışma etik kurul izni gerektirmiyorsa, bu başlık altında, "Bu çalışma, etik kurul izni veya herhangi bir özel izin gerektirmemektedir" ifadesi yer almalıdır. Ayrıca, ETİK KURUL İZNİNE İHTİYAÇ YOKTUR BEYAN FORMU, sorumlu yazar tarafından imzalanarak, makale sunum aşamasında istenecek olan ETİK KURUL ONAYI BELGESİ yerine yüklenmelidir.
Araştırma ve Yayın Etiği Bildirimi
Yazar(lar), bu başlık altında " Bu çalışmanın yazım sürecinde uluslararası bilimsel, etik ve alıntı kurallarına uyulmuş, toplanan veriler üzerinde herhangi bir tahrifat yapılmamıştır. Karşılaşılacak tüm etik ihlallerde Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisinin ve editör kurulunun hiçbir sorumluluğu yoktur. Tüm sorumluluk sorumlu yazara aittir ve bu çalışma, Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisinden başka hiçbir akademik yayın ortamında değerlendirilmemiştir" ifadesine yer vermelidirler.
Ayrıca bu beyana ilişkin ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ BİLDİRİM FORMU sorumlu yazar tarafından imzalanarak, makale sunarken ek dosya olarak yüklenmelidir.
KAYNAKLAR
Örnek bir kaynak listesi aşağıda verilmiştir.
[1] T. Wei and B. Khoshnevis, “Integration of process planning and scheduling: a review,” Journal of Intelligent Manufacturing, vol. 24, no. 6, pp. 51–63, 2000.
[2] R. Meenakshi Sundaram and S. Fu, “Process planning and scheduling — A method of integration for productivity improvement,” Computers & Industrial Engineering, vol. 15, no. 1–4, pp. 296–301, 1988.
[3] Y. Chu, F. You, J. M. Wassick, and A. Agarwal, “Integrated planning and scheduling under production uncertainties: Bi-level model formulation and hybrid solution method,” Computers and Chemical Engineering, vol. 72, pp. 255–272, 2015.
[4] F. S. Chan, V. Kumar, and M. Tiwari, “Optimizing the Performance of an Integrated Process Planning and Scheduling Problem: An AIS-FLC based Approach,” 2006 IEEE Conference on Cybernetics and Intelligent Systems, pp. 1–8, 2006.
[5] W. Tan and B. Khoshnevis, “Integration of process planning and scheduling— a review,” Journal of Intelligent Manufacturing, vol. 11, no. 1, pp. 51–63, 2000.
[6] D. Yip-Hoi and D. Dutta, “A genetic algorithm application for sequencing operations in process planning for parallel machining,” IIE Transactions (Institute of Industrial Engineers), vol. 28, no. 1, pp. 55–68, 1996.
[7] B. Yuan, C. Zhang, X. Shao, and Z. Jiang, “An effective hybrid honey bee mating optimization algorithm for balancing mixed-model two-sided assembly lines,” Computers and Operations Research, vol. 53, no. 5–8, pp. 32–41, 2015.
Gönderime Hazırlık Kontrol Listesi
Gönderim sürecinin bir parçası olarak, yazarların, gönderilerinin aşağıdaki tüm maddelere uygunluğunu kontrol etmeleri gerekir ve bu yönergelere uymayan gönderimler yazarlara iade edilebilir.
Makale Dosyası
Bu dosya makale başlığı, özet, anahtar kelimeler; ana metin girişi, materyal ve metot, sonuçlar, tartışma; teşekkür; fon finansman bilgisi, çatışmasızlık beyanı; yazarların katkısı, etik kurul onayı bildirimi, araştırma ve yayın etiği bildirimi, referanslar; ekler (varsa) bilgilerini içermelidir. Bu dosyada yazar bilgileri kesinlikle yer almamalıdır. Belge özellikleri anonimleştirilmelidir (Belgeyi yazan kişi belli olmamalıdır. Bunun için word belgenizde Dosya-Sorunları Denetle-Belgeyi İncele diyerek açılan pencereden Tümünü kaldır seçenekleri seçilmelidir.)
ETİK İLKELER
EDİTÖR KURULUNUN GÖREV VE ETİK SORUMLULUKLARI
•Dergiye gönderilen makalelerden hangisinin yayınlanacağına karar vermek editörün sorumluluğundadır. Editör, yazarların ırkına, cinsiyetine, cinsel yönelimine, dini inancına, etnik kökenine, vatandaşlığına veya politik felsefesine bakılmaksızın makaleleri değerlendirecektir. Karar, makalenin önemine, özgünlüğüne, açıklığına, çalışmanın geçerliliğine ve derginin kapsamıyla ilgisine dayalı olacaktır. Çalışmanın okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılara katkı sağlamasına özen göstermelidirler. İftira, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili mevcut yasal gereklilikler de dikkate alınmalıdır. Editörler, dergiye sunulan makalelerin yazarlarına hiçbir konuda ayrıcalık göstermemeli, dengeli, objektif ve adil bir şekilde görevlerini yerine getirmelidirler.
• Editör, gönderilen bir makale hakkında herhangi bir bilgiyi ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler ve yayıncı dışında hiç kimseye açıklamamalıdır.
• Gönderilen bir yazıda ifşa edilen yayınlanmamış materyaller, yazarın açık yazılı izni olmaksızın, editör veya yayın kurulu üyeleri tarafından kendi araştırma amaçları için kullanılmayacaktır.
• Editörler, SAUJS yi sürekli geliştirmeye, yayın niteliğini artırmaya yönelik çaba sarfetmelidirler.
• Derginin tüm politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasında sorumludurlar.
•Çalışmaların değerlendirilmesi sırasında, aralarında herhangi bir ilişki bulunabilecek kişileri bir araya getirmemelidirler. Makaleler hakkında son kararı veren editörlerin, çalışmanın yazarları ile hiçbir kişisel, profesyonel veya finansal bağının olmaması beklenir.
• Destek veya sponsor olunan çalışmaları, diğer çalışmalarla aynı şekilde değerlendirme sürecine almalıdırlar.
• Çalışma, derginin amaç ve kapsamı doğrultusunda hazırlanmamışsa, çalışmayı direkt olarak reddetmelidirler.
• Olası çıkar çatışmalarını önlemek adına gerekli önlemleri almalı ve varsa mevcut beyanları değerlendirmelidirler.
• Çalışma ile ilgili etik ihlal olması durumunda gerekli yaptırımları uygulamalıdırlar.
• Değerlendirme sürecinde, kör hakemlik ilkesine göre hakem ataması yapmalı ve gizlilik ilkesine riayet etmelidirler.
•Çalışmaların tarafsız değerlendirilmesi için, editörler, hakem belirlerken, çıkar ilişkisine göre değil, hakemlerin uzmanlık alanı ile çalışmanın konusunun uygunluğunu kontrol ederek hareket etmelidirler.
• Editörler, hakem havuzunun sürekli güncellenmesi ve genişlemesi konusunda çalışmalar yapmalıdırlar.
• Dergide sayı yayınlarken, sayıda sadece belirli alanlardaki makalelere değil, geniş yelpazede, derginin kapsamında yer alan her alandaki makalelere yer vermelidirler.
• Değerlendirilen makalelerdeki kişisel verilerin korunmasını sağlamalıdırlar; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumalıdırlar.
• Görevini kötüye kullanan kişilere karşı gerekli önlemleri almalıdırlar.
• Editörler, yazarların veya hakemlerin süreçle ilgili sorularına mümkün olduğunca geri dönüş yapmalıdırlar. Olumsuz eleştirilere de açık olmalıdırlar.
• Editörler, gönderi dosyalarını kontrol etmeli, makale dosyası dışındaki dosyaların eksiksiz olduğundan emin olduktan sonra hakem ataması yapmalıdırlar. Yazarın, derginin istediği tüm ek beyanları imzalı bir şekilde yükleyip yüklemediği kontrol edilmelidir.
• Makalelerin tüm süreçlerinde, derginin yayın sürecindeki kurallara göre hareket etmelidirler.
HAKEMLERİN GÖREV VE ETİK SORUMLULUKLARI
SAUJS ye gönderilen tüm araştırma makaleleri, çift taraflı kör hakemlik ilkesine göre değerlendirilmektedir. Hakemlerin, derginin kapsamı başlığı altındaki alanlara katkısı ve makalenin yayımlanmaya değer olup olmadığına ilişkin görüşleri ve bu görüşlerine ilişkin gerekçelerini içeren bir hakem değerlendirme formunu doldurmaları beklenir. Bu süreçte, hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara dikkat etmeleri ve değerlendirmelerini bunlara göre yapmaları gerekmektedir.
• Kendilerine değerlendirilmek üzere gönderilen çalışmayı, tarafsız ve nesnel bir şekilde (din, dil, ırk, cinsiyet, siyasi görüş ayrımı olmadan, ekonomik çıkar gözetmeden), kendilerine verilen süre içerisinde inceleyerek, editörün karar verme sürecine katkıda bulunmak.
• Yalnızca uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaların değerlendirilmesini kabul etmek.
• Değerlendirdiği çalışmayı titizlikle inceleyerek, kalitesinin artırılmasına yönelik yapıcı ve geliştirici öneriler sunmak.
•Çift taraflı kör hakemlik ilkesi gereği, yazarın, çalışmasını değerlendiren hakemin kim olduğu bilinmemeli. Bu sebeple, hakem değerlendirme formuna, hakem adını çağrıştırabilecek yorum veya herhangi bir bilgi vermemek.
• Değerlendirdikleri çalışmayı gizlilik ilkesi gereğince, değerlendirme sürecinden sonra yok etmeli, ancak çalışma yayımlandıktan sonra kullanmak isterse kullanmalıdırlar.
• Hakemler, çıkar çatışması veya çıkar birliği olduğunu anladıklarında, makaleyi değerlendirmeyi reddetmeli ve editörü bu konuda bilgilendirmelidir. Hakemler, rekabetçi, işbirliğine dayalı veya diğer ilişkilerden veya makalelerle ilişkili herhangi bir yazar, şirket veya kurumla bağlantıdan kaynaklanan çıkar çatışmaları içeren makaleleri dikkate almamalıdır.
• Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdırlar. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar (özellikle reddedilen makalelerde) yapmamalıdırlar.
• İncelenmek üzere alınan tüm makaleler gizli belgeler olarak değerlendirilmelidir. Editör tarafından yetki verilmedikçe başkalarına ifşa edilmemeli veya başkalarıyla tartışılmamalıdır.
• Hakemler, makalede atıfta bulunulan ilgili yayınlanmış çalışmanın referans bölümünde alıntılanmadığı vakaları belirlemelidir. Diğer yayınlardan elde edilen gözlemlerin veya argümanların ilgili kaynağa eşlik edip etmediğini belirtmelidirler. Hakemler, incelenen makale ile kişisel bilgilerine sahip oldukları diğer yayınlanmış makaleler arasındaki önemli benzerlik veya örtüşmeleri editöre bildireceklerdir.
YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın etiği Yönergesinden alınan aşağıdaki bilgilerin dikkate alınması tavsiye edilmektedir .
Bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır:
a) İntihal: Başkalarının özgün fikirlerini, metotlarını, verilerini veya eserlerini bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseri gibi göstermek,
b) Sahtecilik: Bilimsel araştırmalarda gerçekte var olmayan veya tahrif edilmiş verileri kullanmak,
c) Çarpıtma: Araştırma kayıtları veya elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan cihaz veya materyalleri kullanılmış gibi göstermek, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,
ç) Tekrar yayım: Mükerrer yayınlarını akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
d) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırıp birden fazla sayıda yayımlayarak bu yayınları akademik atama ve yükselmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
e) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek veya olan kişileri dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini sonraki baskılarda eserden çıkartmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,
Diğer etik ihlal türleri şunlardır:
a) Destek alınarak yürütülen araştırmalar sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile bunların katkılarını belirtmemek,
b) Henüz sunulmamış veya savunularak kabul edilmemiş tez veya çalışmaları, sahibinin izni olmadan kaynak olarak kullanmak,
c) İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek,
ç) İnsanlarla ilgili biyomedikal araştırmalarda ve diğer klinik araştırmalarda ilgili mevzuat hükümlerine aykırı davranmak,
d) İncelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri eser sahibinin açık izni olmaksızın yayımlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak,
e) Bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak,
f) Dayanaksız, yersiz ve kasıtlı olarak etik ihlal isnadında bulunmak,
g) Bilimsel bir çalışma kapsamında yapılan anket ve tutum araştırmalarında katılımcıların açık rızasını almadan ya da araştırma bir kurumda yapılacaksa ayrıca kurumun iznini almadan elde edilen verileri yayımlamak,
h) Araştırma ve deneylerde, hayvan sağlığına ve ekolojik dengeye zarar vermek,
ı) Araştırma ve deneylerde, çalışmalara başlamadan önce alınması gereken izinleri yetkili birimlerden yazılı olarak almamak.
i) Araştırma ve deneylerde mevzuatın veya Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin ilgili araştırma ve deneylere dair hükümlerine aykırı çalışmalarda bulunmak.
j) Araştırmacılar ve yetkililerce, yapılan bilimsel araştırma ile ilgili olarak muhtemel zararlı uygulamalar konusunda ilgilileri bilgilendirme ve uyarma yükümlüğüne uymamak,
k) Bilimsel çalışmalarda, diğer kişi ve kurumlardan temin edilen veri ve bilgileri, izin verildiği ölçüde ve şekilde kullanmamak, bu bilgilerin gizliliğine riayet etmemek ve korunmasını sağlamamak,
l) Akademik atama ve yükseltmelerde bilimsel araştırma ve yayınlara ilişkin yanlış veya yanıltıcı beyanda bulunmak,
Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Olarak Değerlendirilemeyecek Haller
Bir başkasının özgün üslup ve ifadesinin aynen kullanmamak şartıyla, anonim bilgilerin, bilim alanlarının temel bilgilerinin, matematik teoremleri ve ispatları gibi önermelerin çalışmalarda kullanılması etik ihlal olarak değerlendirilemez.
Makale gönderim/süreç işletimi ücretsizdir.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.